FAQ

Häufig gestellte Fragen zu Teich und Schwimmteich

Mijn vijver is groen. Hoe krijg ik mijn vijver weer helder?

Een groene vijver wordt veroorzaakt door algen. Er bestaan twee soorten algen: draadalgen en zweefalgen. Zweefalgen geven een groene gloed aan het vijverwater, waardoor het water niet meer helder is. Dit kan bestreden worden met behulp van een UV-C unit, die dan ook onmisbaar is in iedere vijver. Hoe werkt UV-C? De vijverpomp pompt het vijverwater door de UV-C unit, waar het in aanraking komt met UV-C straling. Deze straling tast de DNA structuur aan van eencellige micro-organismen in de vijver zoals bacteriën, virussen en algen. Zij kunnen zich hierdoor niet meer vermenigvuldigen, sterven en verdwijnen uit het water. Het resultaat is een heldere en gezonde vijver zonder de toevoeging van chemicaliën.

Draadalgen kunnen met verschillende producten worden bestreden, zoals AquaForte Oxypond, een draadalgenborstel of de AquaForte Phospat. Fosfaat is ??n van de belangrijkste oorzaken van (draad)algen in het water. AquaForte biedt dan ook diverse oplossingen om het fosfaat te verwijderen, zoals de Phospat cartridge en het vloeibare Phosfree. Deze producten maken het mogelijk de fosfaatwaarde onder de 0,035 mg/l te houden. Dit is de ‚magische‘ grens die ervoor zorgt dat algen niet meer groeien, zonder dat planten en bacteriën er hinder van ondervinden.

Hoe voorkom ik dat mijn vijver troebel wordt?

Een troebele vijver kan worden voorkomen door voor het juiste filtersysteem te kiezen. Er zijn meerdere manieren om vijverwater te filteren. Met mechanische filtratie wordt het grovere, zwevende afval uit het water gefilterd. Bij biologische filtratie zetten nuttige bacteriën de afvalstoffen uit de vijver om in onschadelijke stoffen. AquaForte heeft een ruim assortiment met diverse filtersystemen om te zorgen voor een schone en gezonde vijver. Daarnaast raden wij aan om uw water te filteren met een UV-C lamp, om groen water door middel van algen te voorkomen.

Wat zijn de optimale waterwaarden voor mijn vijver?

Alle waterwaarden samen bepalen de algehele waterkwaliteit. Omdat vijvers in een tuin vaak veel meer vissen en andere levende wezens bevatten dan in de natuur, moeten we een helpende hand bieden om een gezond evenwicht te bereiken.

Hieronder vindt u de parameters en hun ideale waterwaarden:

 • pH: 6,5 – 8,5
 • KH: 6° – 10° dH
 • GH: 8° – 12° dH
 • Ammonia: 0 mg/l
 • Nitriet: 0 mg/l
 • Nitraat: <30 mg/l
 • Fosfaat: <0,03 mg/l

Zuurgraad (pH): 6,5 – 8,5
Deze waarde is van invloed op het welzijn van uw planten en vissen. De waarde dient tussen de 6,5 en 8,5 te liggen.

Carbonaathardheid (KH): 6-10° dH
Carbonaathardheid (KH) wordt ook wel tijdelijke hardheid genoemd. KH dient als buffer van de pH; de KH stabiliseert als het ware de pH. Nitrificerende bacteriën verbruiken bij het omzetten van ammonia in nitriet en nitraat KH (1 deel ammonia kost 7 delen KH). Wanneer de KH onder de 3° dH komt stopt het nitrificatieproces.

Totale/gezamenlijke hardheid (GH): 8-12° dH
De gezamenlijke hardheid van het water wordt bepaald door calcium en magnesium. Voor de groei van waterplanten is het zeer belangrijk dat de GH niet lager is dan 8° dH.

Ammoniak/Ammonium: 0 mg/l
De afscheiding van vissen en de afbraak van organische stoffen zorgen ervoor dat er ammonium in het vijverwater terechtkomt. Bij een te hoge pH waarde wordt ammonium omgezet in ammoniak, dat giftig is en gezondheidsproblemen bij het vijverleven veroorzaakt. Deze waarde dient daarom 0 te zijn. Ammoniak is bij 0,1 mg/l al schadelijk. Bacteriën zetten ammonium om in nitriet.

Nitriet: 0 mg/l
Nitriet ontstaat bij de afbraak van ammonium. Nitriet is minder giftig dan ammonium, maar kan eveneens gezondheidsproblemen in de vijver veroorzaken. De nitrietwaarde in de vijver dient daarom ook 0 te zijn. Bacteriën zetten nitriet om in nitraat.

Nitraat: < 30 mg/l
Nitraat is niet giftig, maar wordt wel gezien als een ongewenste stof in de vijver. Tot 100 mg/l is het onschadelijk, maar het is een voedingsbron voor algen en remt de groei van kleine vissen. Daarnaast verhoogt het stress bij de vissen. Bacteriën zetten nitraat om in stikstofgas (N2).

Fosfaat: < 0,03 mg/l
Voor visvijvers minder belangrijk, aangezien zweefalgen met UV-C worden behandeld en draadalgen vaak met middeltjes worden bestreden. Voor siervijvers/zwemvijvers is het fosfaatgehalte bij voorkeur lager dan 0,03 mg/l om algengroei onder controle te houden.

Wanneer is het extra van belang te letten op de waterwaarden van de vijver?

 • Bij het opstarten van de vijver
 • Gedurende het (bij)vullen van de vijver met (kraan)water
 • Bij een ruim vissenbestand
 • Bij veel organisch afval
 • Wanneer het vijverwater niet in evenwicht is

Waarom kiezen steeds meer mensen voor een zwemvijver?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te zwemmen in zuiver water, zonder chloor of andere chemicaliën. Daarnaast heeft een zwemvijver vaak een mooiere uitstraling dan een zwembad. Een zwemvijver heeft namelijk de uitstraling van een (strakke)vijver, maar u kunt er ook in zwemmen.

Veelgestelde vragen over (zwem)vijvers en biopools

Waarom heeft een (zwem)vijver een filterinstallatie nodig?

Bijna alle vijvers hebben een filterinstallatie nodig, zeker als deze intensief wordt gebruikt. Een vijver zonder filter is alleen mogelijk als er veel zuiverende planten aanwezig zijn, geen of nauwelijks vissen in zwemmen en de vijver niet in de zon ligt. Zeker als u een vijver heeft met vissen of een zwemvijver waar veel in gezwommen wordt, is het belangrijk dat het water goed gefilterd worden. Als afvalstoffen niet voldoende uit het water worden gehaald, ontstaat er namelijk een troebele vijver met ongezond water.

Waar moet ik op letten bij de keuze van een filtersysteem?

Bij de keuze voor een filtersysteem spelen vier factoren een rol:

 • De omvang van de vijver; grotere vijvers hebben een grotere filter nodig.
 • Het aantal vissen in de vijver; hoe meer vissen in de vijver, hoe groter de filter moet zijn.
 • Het aantal zuiverende planten in de vijver; planten ontlasten de filter door een deel van de waterzuivering voor hun rekening te nemen.
 • De ligging van de vijver; als een vijver volop in de zon ligt, is de kans op algenvorming groter.

Waarom werkt een zandfilter niet op een zwemvijver?

Om te stellen dat een zandfilter niet werkt op een zwemvijver gaat te ver. Maar wanneer een zandfilter is geïnstalleerd, kost het enorm veel onderhoud en energie(kosten). Een zandfilter kan namelijk niet goed tegen biologisch zwemwater. Uit de praktijk blijkt dat een zandfilter meestal binnen 3 weken van binnen al is dichtgeplakt en het zand zich meer een meer omvormt als een blok cement in het zandfilter. Dit komt omdat de biofilm uit de natuurlijke zwemvijver in combinatie met kalk al het stilstaande zand aan elkaar doet plakken. Resultaat is dat het filter niet meer te spoelen is en er nauwelijks water doorheen gepompt kan worden.

Wat is het verschil tussen een zandfilter en een Beadfilter?

Op het eerste gezicht verschillen zandfilters en Beadfilter niet veel van elkaar. Beiden zijn gesloten drukvaten waarin het filtermedium zit. In zandfilters wordt (vanzelfsprekend) zand of glas (AFM) als filtermedium gekozen. Beadfilters beschikken als filtermedium over de zogenaamde ‚Beads‘. Dit zijn miljoenen plastic korrels welke drijven binnen het filter. Dit is direct dan ook weer een verschil; zand ligt namelijk op de bodem van het filter. Het belangrijkste verschil tussen een zandfilter en een Beadfilter zit hem in de werking van de filtermedia. Zand of glas zorgt voor mechanische filtratie. Beads zorgen voor mechanische én biologische filtratie. Sterker nog; het biologische filtratie karakter van de Beads zorgt mede voor biologisch evenwicht in het vijverwater. Ideaal voor een zwemvijver.

Wat is het verschil tussen mechanische en biologische filtratie?

Met mechanische filtratie wordt het grovere, zwevende afval uit het water gefilterd. Bij biologische filtratie zetten nuttige bacteriën de afvalstoffen uit de vijver om in onschadelijke stoffen.

Wat is het nut van een voorfilter?

Voorfilters verwijderen grove vuildeeltjes uit het vijverwater voordat het water de hoofdfilter bereikt. Omdat het al ‚voorgefilterd‘ is, kan de hoofdfilter beter zijn werk doen en hoeft deze minder gereinigd te worden. AquaForte heeft verschillende voorfilters in haar assortiment, zoals zeefbochtfilters en trommelfilters.

Waarom is UV-C zo belangrijk in een (zwem)vijver?

UVC-Geräte bieten die Lösung gegen grünes Teichwasser und sind daher in jedem (Schwimm-)Teich unverzichtbar. UVC ist eine umweltfreundliche Technologie, die eine schnelle Verbesserung der Wasserqualität und klares Wasser ohne Zusatz von Chemikalien gewährleistet. Außerdem schützt UVC die Fische vor Keimen.

Hoe werkt UV-C?

Die Teichpumpe pumpt das Teichwasser durch das UVC-Gerät, wo es mit der UVC-Strahlung in Kontakt kommt. Diese Strahlung beeinflusst die DNA-Struktur von einzelligen Mikroorganismen im (Schwimm-)Teich, wie Bakterien, Viren und Algen. Sie können sich daher nicht mehr vermehren und verschwinden aus dem Teich. Das Ergebnis ist ein klarer und gesunder Schwimmteich.

Hoe vaak moet ik mijn UV-C lamp vervangen?

UV-C lampen hebben een gemiddelde levensduur van 9000 branduren. Daarna doet de UV-C lamp het nog wel, maar is de straling minder krachtig waardoor niet het gewenste effect wordt bereikt. Daarom is het van belang om ieder jaar de UV-C lamp te vervangen voor een optimale werking. Amalgaam lampen hebben een langere levensduur, namelijk van gemiddeld 12.000 uur.

Hoe onderhoud ik mijn UV-C lamp?

De UV-C lamp zit in een kwartsglas. Wanneer hierop aanslag ontstaat (door bijvoorbeeld kalk of algen) vermindert de werking van de UV-C lamp. De UV-C straling kan het langsstromende vijverwater dan minder goed bereiken. Daarom is het van belang om deze kwartsglas goed schoon te houden met een daarvoor geschikt middel. Gebruik altijd een zachte doek om het glas schoon te maken, hierdoor voorkom je krassen.

Wat doet een vijverpomp?

Eine Teichpumpe pumpt das (schmutzige) Teichwasser in den mechanischen und biologischen (Vor-)Filter und den UVC-Filter. Außerdem sorgt eine Teichpumpe für eine Wasserzirkulation im Teich, wodurch das Wasser besser Sauerstoff aufnimmt, und mit einer Pumpe lassen sich leicht ein Springbrunnen, ein Wasserlauf oder ein Wasserfall erzeugen.

Waar dien ik op te letten bij de keuze van een vijverpomp?

De keuze van een geschikte vijverpomp hangt af van vier variabelen:

 • Droge of natte opstelling: Bij een droge opstelling staat de vijverpomp buiten de vijver. Het voordeel van een droge opstelling is dat de vijverpomp vrij staat en gemakkelijk te onderhouden is. Bij een natte opstelling staat de vijverpomp in de vijver of in een filter onder waterniveau. Voordeel hiervan is dat de pomp netjes weggewerkt is en de slangen minder zichtbaar zijn.
 • Opvoerhoogte: Dit is het aantal meters die een pomp maximaal kan verpompen. Let hierbij goed op het verlies in opvoerhoogte dat het leidingwerk en bijvoorbeeld filters, UV-C units en verwarming met zich meebrengen.
 • Capaciteit (liters per uur): de capaciteit van een pomp geeft aan hoeveel liters vijverwater een pomp per uur kan verwerken. Dit vermogen is afhankelijk van de opvoerhoogte die de pomp moet overbruggen. Een veel gehanteerde vuistregel is dat een vijverpomp 25 tot 50% van het vijverwater per uur dient te verpompen.
 • Energieverbruik: Hoe lager het wattage, hoe lager de elektriciteitsrekening. Omdat een vijverpomp in de warme maanden continu aan staat, is het aan te raden te kiezen voor een energiezuinige pomp. Verschillende vijverpompen geven u de mogelijkheid om zelf het energieverbruik en de capaciteit te bepalen.

Waarom zou ik mijn vijver verwarmen?

In de winter kan uw vijver dicht vriezen. Uw vissen zijn hierdoor meer vatbaar voor ziektes. U kunt er daarom voor kiezen om uw vijver te verwarmen met behulp van een warmtepomp. Een warmtepomp zorgt voor een geheel ijsvrije vijver en een betere temperatuur voor de vissen. Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen:

 • Het voorkomt de kans op vorstschade.
 • Vissen komen gezond de winter door en hebben na de winter meer weerstand.
 • Het filter blijft actiever bij warmere temperaturen.
 • Het vijverwater is sneller in balans in het voorjaar.
 • Een warmtepomp verlengt het vijverseizoen door hogere watertemperaturen.

Waardoor ontstaat zuurstoftekort in mijn vijver?

Zuurstof is van essentieel belang voor alle levende organismen in uw vijver. Het is belangrijk om uw zuurstofniveau op peil te houden om vissterfte en algengroei te voorkomen. Zuurstoftekort kan ontstaan door :

 • Een stijgende watertemperatuur in de lente en zomer.
 • Ontbindend organisch materiaal op de bodem van uw vijver, zoals bladeren en niet opgegeten voer.
 • Planten en algen nemen ’s nachts zuurstof uit het water op, om dit overdag weer geleidelijk terug te geven. In de ochtend is er daardoor sprake van minder zuurstof.

Hoe weet ik of mijn vijver zuurstof tekort komt?

Vaak is dit snel te zien doordat vissen traag door het water bewegen, happen naar lucht of elkaar verdringen op de meest zuurstofrijke plek. Op dat moment is er sprake van zuurstoftekort en raden wij aan om uw vijver direct te beluchten. Dit kan door het wateroppervlakte zoveel mogelijk in beweging te brengen met bijvoorbeeld een luchtpomp, fontein, waterval of zelfs een tuinslang.

Wat is de meerwaarde van een skimmer in een vijver?

Door de veranderende weersomstandigheden waait er regelmatig afval in de vijver, zoals bladeren, pollen en dode insecten. Skimmers vangen dit vuil op, zodat het wateroppervlakte schoon blijft. Ze voorkomen dat vuil naar de bodem zakt, waar het verdere rot en een gevaar vormt voor het zuurstofgehalte van de vijver.

Hoe werkt een zeefbochtfilter?

Bei einem Siebbogenfilter wird das Wasser aus dem Teich über ein gebogenes Sieb geleitet. Das Sieb besteht aus Hunderten von dreieckigen Stäbchen mit einem Abstand von 0,2 oder 0,3 mm (auch 200 oder 300 Mikrometer genannt). Die Stäbe sind leicht geneigt, so dass der gröbere Schmutz auf dem Sieb liegen bleibt und das „gesiebte“ Wasser hindurchfällt. Das gesiebte Wasser wird weiter in den Hauptfilter geleitet. AquaForte hat verschiedene Siebbogenfilter in seinem Sortiment, wie UltraSieve, MidiSieve und CompactSieve.

Hoe werkt een trommelfilter?

Trommelfilters zijn volledig automatische voorfilters. Het water komt via de inlaatkamer de trommelfilter binnen, waarna het in een trommelvormige zeef terecht komt. De trommel is voorzien van een filtergaas van bijvoorbeeld 60 micron, wat betekent dat vuildeeltjes groter dan 0,06 mm niet door het gaas heen kunnen. Deze vuildeeltjes hechten zich aan de binnenzijde van de trommel, waardoor er steeds minder water door de trommel heen kan stromen. Dit veroorzaakt een verschil in waterniveau binnen en buiten de trommel. De vlotterschakelaar detecteert dit verschil in waterniveau, waardoor de controller het spoelproces start. Het apparaat bepaalt aan de hand van de vervuiling dus zelf wanneer de sproeikoppen de zeef schoon spoelen. Het vuil wordt in de afvoergoot gespoeld. U kunt zelf kiezen of de sproeikoppen met leidingwater (minimale druk 1 bar) of schoon vijverwater spoelen. Het gefilterde water stroomt door de zeef heen en wordt vervolgens naar de hoofdfilter geleid.

Wat zijn beadfilters en hoe werken ze?

Een beadfilter is een hoofdfilter, die veel worden gebruikt in zwemvijvers, koivijvers en grotere siervijvers. Beadfilters zijn gesloten (druk)vaten, gevuld met duizenden plastic korreltjes; beads genoemd. Deze beads zitten heel dicht op elkaar en vormen een laag waar het water onder druk van een pomp doorheen wordt geperst. Hierbij blijven de vuildeeltjes in de korrels hangen. Als de filters langere tijd worden gebruikt, wordt de biofilm (de plakkerige laag) om de korrels dikker, waardoor er steeds fijner vuil opgevangen wordt. Naast mechanische filtratie vindt er ook biologische filtratie plaats in een beadfilter. Nuttige bacteri?n hechten zich namelijk op de beads en breken schadelijke stoffen, zoals ammonium, nitriet en nitraat af. Een beadfilter is gemakkelijk handmatig te bedienen via een zeswegklep. Met deze zeswegklep kunnen verschillende functies worden ingesteld, zoals het reinigen van een filter. AquaForte heeft verschillende beadfilters in het assortiment, zoals de UltraBead en EB-serie.

Wanneer gebruik ik een drukfilter?

Drukfilters zijn geschikt voor de kleinere tuinvijvers met een klein visbestand. Tegenwoordig worden drukfilters vaak standaard voorzien van een ingebouwde UV-C lamp, waarmee u voorkomt dat het water groen wordt, en een backwashfunctie voor eenvoudig onderhoud.

Wat is het voordeel van een variabele pomp?

Mit einer regelbaren Teichpumpe können Sie den Durchfluss und damit den Stromverbrauch einer Pumpe steuern. Der Vorteil ist, dass eine Pumpe dadurch viel energieeffizienter ist als andere Pumpen, die ständig mit der gleichen Einstellung laufen. Die Pumpen sind nicht nur vorteilhaft für Ihre Energierechnung, sondern sie tragen auch zur CO2-Reduzierung bei, was gut für die Umwelt ist.

Waar moet u rekening mee houden wanneer u bacteri?n toevoegt in uw vijver?

Wenn Sie verschiedene Teichbakterien verwenden, ist es ratsam, den Teich einige Tage ruhen zu lassen, bevor Sie einen anderen Bakterientyp in den Teich geben. Außerdem empfehlen wir Ihnen, das UV-C-Gerät abzuschalten.

Wat is het voordeel van een voerautomaat?

Een voerautomaat is een gemakkelijk hulpmiddel om uw vissen tijdens drukte of vakantieperiodes van voer te voorzien. Daarnaast kunt u de dosering precies afstemmen op het eetgedrag van uw vissen. Dit stimuleert de groei en gezondheid van de vissen en voorkomt overtollige voerresten in de vijver, waardoor de filter minder wordt belast.